Een nieuwe update! Je kan hem hier installeren. Er wordt nog gewerkt aan een update van de handleiding, maar je kan alvast aan de slag met een pak leuke nieuwigheden 🙂

NIEUW – De lengte van leidingen kan ingegeven worden. Hiervoor werden 2 eigenschappen toegevoegd:

  • ‘Lengte op schema’ – Deze lengte verschijnt bij de leiding op de afdrukken en wordt per leidingtype opgeteld in de materiaallijst.
  • ‘+ extra op materiaallijst’ – Deze lengte wordt wel mee opgeteld bij de materiaallijst maar verschijnt niet op de afdrukken.

NIEUW – Je kan gekleurde kaders tekenen op het eendraadschema.

NIEUW – Eendraadschema – Je kan een kleur geven aan de nota’s (tekstvelden).

NIEUW – Het instellingen-scherm werd herwerkt om het duidelijker te maken.

NIEUW – Je kan een standaard handtekening instellen.

NIEUW – Je kan zelf een handtekening tekenen, zo hoef je niet per se van een geïmporteerde foto te vertrekken.

NIEUW – Het tekenen van aftakkasten werd uitgebreid:

  • Standaard zal een aftakkast geen subkring (nummer) meer toegewezen krijgen. Zo kan je een aftakkast op een kabel tekenen zonder dat de aftakkast een nummer krijgt. Wil je toch een aftakkast automatisch nummeren? Dan kan je de eigenschap ‘Start Subkring’ op ‘Automatisch’ instellen.
  • Achter een aftakkast kan meer dan 1 symbool toegevoegd worden. Zo kan je verschillende leidingen laten vertrekken vanuit de aftakkast.
  • De aftakkast heeft een nieuwe eigenschap ‘Compact Symbool’ die standaard op ‘Ja’ staat. Dit maakt het schema duidelijker en luchtiger.
  • De verbindingen vanuit de aftakkast worden vanuit het middelpunt van de aftakkast getekend.
  • De symbolenbibliotheek van het situatieplan bevat nu ook een compacte aftakkast.

NIEUW – Nieuw symbool: domotica-sturing met lichtpunt.

NIEUW – Standaardinstellingen bibliotheek: de standaard brandklasse van kabels kan apart ingesteld worden van de standaard brandklasse van draad in buis.

NIEUW – Zowel een ‘Aansluitpunt’, ‘Automatische Schakelaar’ en ‘Aftakkast’ hebben een nieuwe eigenschap ‘Start Subkring’. Door deze op ‘Nee’ te zetten kan je voorkomen dat de symbolen een subkring (nummer) toegewezen krijgen.

NIEUW – Het ‘oude’ omvormer symbool werd hernoemd naar ‘Micro-omvormer’ en kreeg een aantal nieuwe eigenschappen (Compact symbool, symbool invoer, symbool uitgang, aantal).

VERBETERING Het uitklapmenu van de symbolenbibliotheek werd verbeterd zodat dit minder snel weer toeklapt als je met je muis naar het uitgeklapte menu beweegt.

VERBETERING – Ondersteuning voor nieuwere versies AutoCAD bestanden.

VERBETERING – Bij het ingeven van een manueel versienummer kon de tekst buiten de afdrukkader vallen.

FIX – Soms traden er flikkeringen op in het scherm van de materiaallijst.

FIX – Het nummer van de subkring werd in sommige gevallen door het symbool getekend

FIX – Met de toetsencombinatie CTRL + L kan je in het situatieplan de modus ‘Losse Symbolen’ activeren.

FIX – Wanneer een symbool op het situatieplan gewist werd dan verscheen het niet altijd meteen weer in de bibliotheek.

FIX – Installeerde je eerder V1.5.91? In V1.5.92 wordt de lengte van de kabel nu ook op de afgedrukt materiallijst weergegeven.

Categorieën: Nieuws & Updates

13 reacties

Eeckhout Jozef · 08/10/2024 op 10:53

Kan het zijn dat de lengte van de kabels niet afgedrukt wordt in de materiaallijst?

Kurt (Bluebits bv) · 08/10/2024 op 12:42

Hmm, het zou inderdaad mooier zijn als het daar ook zou verschijnen. Sowieso staat in de loop van volgende week een update op de planning waarin we feedback verwerken en eventuele fouten oplossen. We nemen het mee!

Alain · 09/10/2024 op 18:48

Energiebeheer wordt steeds belangrijker dezer dagen. Wat ik nog in Trikker mis zijn 2P en 4P stroommetingen al dan niet met communicatie protocol naar domotica

Reinhard masschaele · 09/10/2024 op 21:29

Beste,
Kan je ook het symbool voor verwarmingstoestel, en toestellen verkleinen op het situatieplan?

Na de update staan mijn adressen op bestaande situatieschema’s dubbel boven elkaar??
ik zal nog een moeten verder zoeken wat daar fout is…

alvast bedankt,
Reinhard

Kurt (Bluebits bv) · 10/10/2024 op 09:28

@Alain – Je kan het symbooltje van een aansluitpunt gebruiken om een meetspoel voor te stellen. Door de toetsen CTRL + SHIFT ingedrukt te houden kan je dit zwevend boven een leiding plaatsen:

We bekijken naar de toekomst of we een specifieker symbool kunnen inbouwen

Kurt (Bluebits bv) · 10/10/2024 op 09:31

@Reinhard – Individuele symbolen kleiner maken kan momenteel niet… Aan de plaatsing van de adressen zou niets veranderd mogen zijn, kan je het Trikker-document waarin dit zich voordoet even per mail bezorgen?

Lee · 10/10/2024 op 16:18

Kurt,

Wat nog een heel leuke toevoeging zou zijn, belden daar in het verleden al eens over, is het verschil maken tussen enkelvoudige en dubbelvoudige en zelfs drievoudige contactdozen. Het is zo dat sommige fabrikanten dubbele contactdozen meteen als dubbel of drievoudig hebben, en dan zou deze materiaallijst echt gebruikt kunnen worden als bestellijst. Nu moeten we telkens op plan nog gaan natellen waar het een enkel of dubbel stopcontact is 😉

Ook een apart kleurtje symbool voor data of dergelijke zou tof zijn, of de mogelijkheid om die vast te zetten… Nu wissel ik vaak tussen elektriciteit 230V rood, en data en laagspanning andere kleur, maar top zou zijn, om bijvoorbeeld voor contactdoos com. meteen vast kleur te nemen. 🙂 (Is maar een kleintje natuurlijk)

Jan · 13/10/2024 op 17:42

Na een tijd een ander programma gebruikt te hebben, nu terug overgeschakeld naar Trikker omdat je daar toch net iets meer vrijheid in tekenen hebt. Ik heb nu wel gemerkt dat er in de bibliotheek steeds een kortsluitvermogen staat bij de differentieels. Kan ik dit zelf aanpassen aangezien ik gewone diffs gebruik en geen diffautomaten?

Kurt (Bluebits bv) · 14/10/2024 op 09:38

@Jan – Je kan de kortsluitstroom van de standaard symbolen uit de bibliotheek instellen in het scherm ‘Extra > Instellingen > Bibliotheek’. Of je kan deze eigenschap aanpassen nadat je de differentieelschakelaar op het eendraadschema getekend hebt (dat gaat het snelst door met de rechtermuistoets op het symbool te klikken). Let wel: ook van gewone differentieelschakelaars is de kortsluitstroom een technische eigenschap, dit is niet enkel bij automaten van betekenis…

Wim · 15/10/2024 op 19:48

prachtige update weeral!! , die kaders op het eendraadschema ga ik veel gebruiken.
Bedankt om naar de noden en wensen van jullie gebruikers te luisteren!!

TUNCAY · 15/10/2024 op 20:03

Mercie

Tim · 18/10/2024 op 10:39

Wanneer er bv 2 contactdozen op de nieuwe manier aan een aftakdoos verbonden worden, krijgen deze geen aparte nummering mee. Kan dit op een manier toch voorzien worden? Zo blijft het overzichtelijk dat de 8 punten niet overschreden worden alsook overzichtelijk welk nummer bij welke contactdoos past op het situatieplan.

Kurt (Bluebits bv) · 18/10/2024 op 10:46

@Tim: een nummer verschijnt pas als er opnieuw een leiding (kabel) getekend wordt, dus het makkelijkst is om achter de aftakkast eerst 2 stukjes leiding te tekenen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *